Snakker du partnerens kjærlighetsspråk?

Partneren din trenger å høre, kjenne, vite at du er glad i henne/han, bryr deg og er der for henne /han. Forteller du det på et språk hun/han forstår?

Snakker du partnerens kjærlighetsspråk?

Den vanskelige overgangen fra forelskelse til kjærlighet

Forelskelse er deilig. Det gjør at parforholdet går av seg selv, det krever ikke jobbing. Du kan bli lurt til å tro at partneren er fullkommen og alt bare stemmer. Hun/han gjør alt du trenger, og hvis du tenker deg om så strekker du deg langt for å være den du tror han vil du skal være. Det er enkelt når du får hjelp av forelskelsens kraft. Forelskelse varer dessverre ikke evig.
Forskere sier at forelskelse kan vare opptil ca to år.

Forelskelse er noe annet enn kjærlighet fordi det ikke er en viljehandling, den krever ikke anstrengelse.

Kjærlighet er også følelser, men ikke besettende på samme måte. Kjærlighet kan forene fornuft og følelser. Men det krever innsats og disiplin.
Kjærlighet er fornuftig og viljebestemt. Du er sammen med partneren og velger å være oppmerksom på hennes/hans interesser. Da må du finne en måte å uttrykke dette valget på.

SPRÅK

For at du skal føle at partneren er glad i deg og bryr seg om deg er du avhengig av at henne/han viser det. Det er kjærlighetskommunikasjon. Hvis partneren din er fra et annet land er dere avhengig av at dere forstår hverandres språk. Slik er det med kjærlighetsspråk også.
Du må lære deg partneren sitt kjærlighetsspråk, hvis du skal kommunisere kjærlighet på en effektiv måte.

Du er kanskje ikke klar over at det finnes forskjellige kjærlighetsspråk. Gary Chapman har vært ekteskapsrådgiver i mange år og han har kommet frem at det grovt sett finnes fem forskjellige kjærlighetsspråk. Dette er fem ulike måter å vise at man er glad og bryr seg om.

De fem kjærlighetsspråkene er:

ANERKJENNENDE ORD

Det tar ikke lang tid å si noen gode ord, men det kan bety mye og gjøre stor forskjell. Gode ord som vi gir den andre, kan være komplimenter, kjærlighetserklæringer, ros, støttende ord osv. For eksempel: ”Den middagen du laget i går var kjempegod”, ”Takk for at du handlet!”, ”Så vakre øyne du har”, ”Jeg vil alltid være hos deg”, ”Takk for at du lyttet til meg”, ”Dette klarer du, jeg heier på deg”.   

 

”Du sier aldri noe positivt til meg! Du sier aldri at du er glad i meg! Du støtter meg aldri!” Kan det være at partneren din sitt kjærlighetsspråk er anerkjennende ord?

 

Du er kanskje ikke klar over at det finnes forskjellige kjærlighetsspråk. De kan deles inn i fem språk, og anerkjennende ord er en av dem.

Det tar ikke lang tid å si noen gode ord, men det kan bety mye og gjøre stor forskjell. Gode ord som vi gir den andre, kan være komplimenter, kjærlighetserklæringer, ros, støttende ord osv. For eksempel: ”Den middagen du laget i går var kjempegod”, ”Takk for at du handlet!”, ”Så vakre øyne du har”, ”Jeg vil alltid være hos deg”, ”Takk for at du lyttet til meg”, ”Dette klarer du, jeg heier på deg”.

Verbale komplimenter eller anerkjennende ord er sterke kommunikasjonsmidler for kjærlighet. Anerkjennende ord kan være

1. oppmuntrende ord du gir partneren din som viser at du har tro på henne/han.
Du oppmuntrer når du anerkjenner noe, roser eller påskjønner. Oppmuntring krever sympati og at du ser verden fra partnerens perspektiv. Da må du først finne ut hva som er viktig for henne/han. Med oppmuntrende ord sier du at du vet, bryr deg om og forstår, tilbyr å hjelpe.

2. vennlige ord som viser at du vil vel.
Dette handler om hvordan du sier noe. Den samme setningen kan få ulik betydning avhengig av hvordan du sier det. Husk mildt svar demper harme!

3. Ydmyke ord, handler om forskjellen på ønsker og krav.
Hvis du kommer med ønsker får partneren mulighet for å gi eller si nei. Krav kan gjøre at den andre føler seg ydmyket. Det rammer følelsen av likeverd.
Et ønske skaper mulighet til å uttrykke kjærlighet, mens et krav kveler denne muligheten.

Det er ikke sikkert anerkjennende ord er ditt primære kjærlighetsspråk. Det kan koste deg mye anstrengelse å lære det. Det er spesielt vanskelig hvis du har for vane å komme med kritiske bemerkninger og fordømmende ord. Men det er viktig at du jobber med det. Det er ødeleggende for forholdet om du er kritisk, hvis partneren din har anerkjennende ord som sitt kjærlighetsspråk.

TID FOR HVERANDRE

I en hektisk hverdag kan det være vanskelig å finne tid til hverandre. Kanskje er det også lett å nedprioritere partneren fordi han eller hun alltids kan vente til i morgen. Tenker dere slik lenge nok, kan det være fare for forholdet. Tid for hverandre kan være å spise middag sammen, lytte til hverandre, å gå en liten tur, reise på ferie sammen. 

 

” Du er alltid på jobben? Du prioriterer aldri familien? Jeg er så lei av at du sitter der i sofaen med pc på fanget og fjernkontrollen i hånda?”


Kan det være at partneren din sitt kjærlighetsspråk er tid for hverandre?

Du er kanskje ikke klar over at det finnes forskjellige kjærlighetsspråk. De kan deles inn i fem språk, og tid for hverandre er en av dem.

I en hektisk hverdag kan det være vanskelig å finne tid til hverandre. Kanskje er det også lett å nedprioritere partneren fordi hun/han alltids kan vente til i morgen. Tenker dere slik lenge nok, kan det være fare for forholde. Tid for hverandre kan være å spise middag sammen, lytte til hverandre, å gå en liten tur, reise på ferie sammen.

Med tid menes at du gir den andre din udelte oppmerksomhet. Å være sammen er å være opptatt av det samme. Det er ikke det samme som å være i nærheten. Dere kan være i samme rom, uten at det føles som at dere har tid sammen.

En samtale kan også være å gi partneren tid sammen med deg. En meningsfylt samtale der dere deler erfaringer, taner, følelser og ønsker i en vennlig og uavbrutt sammenheng. Du lytter oppmerksomt på det hun/han sier. Spørsmål stiller du for å forstå partnerens tanker, følelser og ønsker. Ikke nødvendigvis for å finne svar, eller komme med råd. Vi er opplært til å analysere problemer og finne løsninger. Det er lett å glemme at et parforhold ikke er et prosjekt som skal fullføres eller et problem som skal løses.

 

Tips til en god lytter:

1. Behold øyekontakt når partneren snakker. Da viser du at du er oppmerksom.
2. Ikke gjør noe annet samtidig som du lytter.
3. Lytt etter følelser. Spør deg selv: hva føler han/hun nå. Si tilbake hva du tror: ”når du sier at jeg aldri har tid til deg så virker det som at du føler at jeg ikke bryr meg, stemmer det?”
4. Legg merke til kroppsspråket: knyttede never, skjelvende hender, tårer, rynkede øyenbryn er tegn på følelser. Når ord og kroppsspråk sier to forskjellige ting, spør slik at du er sikker på at du forstår.
5. Ikke avbryt.

 

Lær å dele

Partnere trenger å kjenne hverandre. Hvis du sjeldent gir uttrykk for det du tenker og føler, kan den andre få en opplevelse av at hun/han ikke kjenner deg. Kanskje har du opplevelser fra oppveksten som har lært deg at det er lurt å holde kortene tett til brystet. Kanskje har du lært å undertrykke følelsene. Da blir det vanskelig å få et nært og godt parforhold.

 

Hva kan du gjøre?

Start med å tenke over, kanskje skrive ned, det du føler i enkelte situasjoner. Når du har gjort det en tid, prøv å si noe om hva du føler til partneren din.
Handlinger påvirkes av følelser, tanker og ønsker. God kjennskap til dette hos deg selv og partneren er viktig for et godt parforhold.
Kanskje må dere lære nye mønster for å få dette til. Et tips kan være at dere setter av litt tid hver dag til å snakke om tre ting dere har opplevd den dagen, og hva dere føler i den forbindelse.

 

Meningsfylte aktiviteter

Dette kan inkludere alt som den ene eller begge er interessert i. Det viktigste er ikke hva man gjør, men hvorfor. Målet er felles opplevelse som gir en følelse av at du bryr deg om partneren din.
Dersom meningsfylte aktiviteter skal bli et kjærlighetsuttrykk er følgende viktig:

1. At minst en av dere vil det
2. At den andre er villig til det
3. At begge vet hvorfor dere gjør det

Gode opplevelser sammen gjør at dere får mange minner som dere kan hente frem senere og dele. Dere får kjærlighetsminner.

 

Hvordan finne tid

Du tenker kanskje at du ønsker å ha tid sammen partneren, men i hverdagens mas og kjas blir det nedprioritert. Du må huske at næring til parforholdet er like viktig som næring i kroppen. Du må ta deg tid til det, på samme måte som du tar deg tid til å spise. Har du det travelt spiser du noe enkelt, noen ganger lager du deg gode måltider med gode rammer. Slik er det med kjærligheten. Noen ganger må du gjøre noe enkelt, og andre ganger kan du planlegge og gi parforholdet gode rammer.
Men husk ”mat må parforholdet ha”.

 

TJENESTER

Det ligger mye kjærlighet og omtanke i det å gjøre tjenester for hverandre. Selv om det er hverdagslige ting: Ikke ta tjenestene som en selvfølge. Si takk! Tjenester kan for eksempel være å stå tidlig opp med barna så den andre får sove, å handle noe for den andre, å hjelpe den andre med en oppgave, å bære inn ved osv. 

 

”Du gjør aldri noe for meg, men alt for dine venner! Tror du huset støvsuger seg selv? 

 

Aldri husker du å gjøre det jeg ber deg om!” 
Kan det være at partneren din sitt kjærlighetsspråk er tjenester?

Du er kanskje ikke klar over at det finnes forskjellige kjærlighetsspråk. De kan deles inn i fem språk, og tjenester er en av dem.

Tjenester er når du gjør noe som partneren din setter pris på at du gjør. Det ligger mye kjærlighet og omtanke i det å gjøre tjenester for hverandre. Selv om det er hverdagslige ting: Ikke ta tjenestene som en selvfølge. Si takk! Tjenester kan for eksempel være å stå tidlig opp med barna så den andre får sove, å handle noe for den andre, å hjelpe den andre med en oppgave, å bære inn ved osv.

Hvis du blir mye kritisert av partneren din for det du gjør eller ikke gjør, kan det være at tjenester er partneren din sitt kjærlighetsspråk. Hvis hun/han må mase mye og du til slutt gjør det, gjør du det av kjærlighet eller for å få slutt på maset? Det kan være lurt å selv ta initiativet til å gjøre noe av de tjenestene du vet hun/han ønsker seg. Lag en liste over tjenester partneren din har gitt uttrykk for at hun/han ønsker at du gjør for henne/han. Velg en som du tror du vet du gjennomføre. Da bestemmer du selv, og det føles ikke som mas. Hun/han blir glad, og maset tar slutt!

Noen utfører tjenestehandlinger i et langt liv, uten at de er uttrykk for kjærlighet. Det er stor forskjell på tjenester gjort i frykt, skyld og forakt og tjenester gjort i kjærlighet. Tjenester gjort i kjærlighetens navn er noe du gjør fordi du vil og har bestemt det selv, ikke fordi du må.

 

GAVER

Gaver kan være å kjøpe med seg en liten ting hjem, å klippe ut en artikkel av avisen som du vet hun/han vil lese, å plukke en blomsterbukett, å gi den andre en kveld fri, å bli med på noe du vet den andre liker, og mye, mye mer. Det viktige med gaver er ikke hva de koster, men at de viser at du ser partneren din, og at du finner noe som den andre vil sette pris på.  

 

”Du glemte bursdagen min! Skosåler i bursdagsgave, er det mulig! ABBA, det er det jo du som liker! Naboen får ofte blomster av mannen sin!” Kan det være at partneren din sitt kjærlighetsspråk er gaver?

 

Du er kanskje ikke klar over at det finnes forskjellige kjærlighetsspråk. De kan deles inn i fem språk, og gaver er en av dem.

En gave er noe du kan holde i hånden mens du tenker ” han tenkte på meg” eller ”hun husket meg”. Gaver er synlige symboler på kjærlighet. Symboler som har følelsesmessig verdi. Når barnet ditt kommer hjem med en skitten løvetann, da føler du deg viktig for barnet ditt.

Gaver kan være lite eller stort. Det kan være å kjøpe med seg en liten ting hjem, å klippe ut en artikkel av avisen som du vet hun/han vil lese, å plukke en blomsterbukett, å gi den andre en kveld fri, å bli med på noe du vet den andre liker, og mye, mye mer. Det viktige med gaver er ikke hva de koster, men at de viser at du ser kjæresten din, at du finner noe som den andre vil sette pris på.

Er du ikke typen til å gi gaver? Fikk du lite gaver da du vokste opp? Ble du tvunget til å være takknemlig for gaver du ikke ble glad for?
Da kan det hende at du aldri gir gaver. Hvis gaver er partneren din sitt kjærlighetsspråk har du en jobb å gjøre. Men den trenger ikke være så vanskelig. Sett opp en liste over gavene partneren din har blitt spesielt glad for gjennom årene. Syns du det er vanskelig å finne gaver kan du spørre noen som kjenner dere om hjelp.

 

Gaver og penger

Tenk over hvilket forhold du har til penger. Er du en som lett bruker penger, eller er du en som får en god følelse når du kan spare eller investere. Hvis du er innstilt på å spare kan du kjenne motstand mot å bruke penger til å uttrykke kjærlighet. Du kjøper ingenting til deg selv, hvorfor kjøpe noe til partneren? Men når du ikke kjøper noe til deg selv, gir du deg selv en gave. Den gode følelsen penger spart gir. Du sørger for egne følelsesmessige behov ved måten du behandler pengene på. Det du ikke gjør, er å møte partnerens behov.

Hvis partneren din sitt kjærlighetsspråk er å motta gaver, så vil det å gi en gave være den beste investering du kan gjøre.

Alle kjærlighetsspråkene utfordrer oss til å gi noe til partneren, men for enkelte vil det å motta gaver, synlige symboler på kjærlighet, være det sterkeste.

 

FYSISK NÆRHET

I denne måten å vise kjærlighet på ligger alt fra de små berøringene til det å ligge sammen. Mens det å ligge sammen krever tid og sted, er de små kjærtegnene enkle å få plass til. De tar liten tid, de koster ingenting, de kan gjøres i full offentlighet, og de betyr mye. Det kan være å stryke på den andre når du går forbi, å sitte i armkroken og se på TV, å gi en klem, å dele et kyss, å leie hverandre osv. 

 

”Du får masse klem og kos av meg, jeg får aldri noe av deg! Når jeg er sint på deg, det eneste jeg ønsker meg er at du gir meg en klem, er det så vanskelig å forstå!” Kan det være at partneren din sitt kjærlighetsspråk er fysisk nærhet?

 

Du er kanskje ikke klar over at det finnes forskjellige kjærlighetsspråk. De kan deles inn i fem språk, og fysisk nærhet er en av dem.

I denne måten å vise kjærlighet på ligger alt fra de små berøringene til det å ligge sammen. Mens det å ligge sammen krever tid og sted, er de små kjærtegnene enkle å få plass til. De tar liten tid, de koster ingenting, de kan gjøres i full offentlighet, og de betyr mye. Det kan være å stryke på den andre når du går forbi, å sitte i armkroken og se på TV, å gi en klem, å dele et kyss, å leie hverandre osv.

Fysisk berøring kan enten bygge opp eller bryte ned et forhold. Det kan kommunisere kjærlighet eller hat. Når noe berører deg kan du kjenne det i hele kroppen. Du kan kjenne det som varme, kulde, mykt eller hardt. Det kan gi tilfredsstillelse og det kan volde smerte. Du kan tolke det som kjærlig eller fiendtlig.

Berøring kan oppfattes forskjellig, og det er viktig å lære hva partneren din liker. Det er forskjell på berøring og beføling. Ikke insister på å berøre henne/han på din måte og i din tid. Lær deg hennes/hans språk. Noen berøringer kan oppleves ubehagelige eller irriterende. Hvis du insisterer på å fortsette med det, kommuniserer du det motsatte av kjærlighet. Det forteller bare at du ikke er sensitiv for hennes/hans behov. Du bryr deg ikke om hva som er godt for den andre. Gjør ikke den tabben at du tror den berøringen du har glede av også gjelder for partneren din.

Fysisk nærhet kan kreve tid og planlegging, eller den kan være spontan og kortvarig. De spontane berøringene krever ikke tid, men det må gjøres. Kanskje er det uvant i starten. Det blir lettere etter hvert.

Hvis du oppdager at fysisk nærhet er partneren din sitt kjærlighetsspråk, bruk krefter og fantasi på å finne flest mulig uttrykksmåter. Da føler partneren at du er glad i henne. Er hun/han lei seg, så hold rundt henne/han, det er det hun/han trenger.

I krisetider er dette spesielt viktig. Ord betyr kanskje ikke så mye, men en klem kan vise at du er der for partneren!

 

Hva er kjæresten din sitt kjærlighetsspråk

Hvilke av disse fem språkene tror du er partneren din sitt viktigste? Kanskje du kan spørre. Skjønner hun/han hvilket språk som er ditt viktigste? Kanskje du kan fortelle.

Du er kanskje vokst opp med leveregelen at du skal gjøre mot andre som du vil at andre skal gjøre mot deg. Liker du å få en klem, så klemmer du partneren masse. Det er ikke sikkert du får klemmer tilbake. Kanskje har dere forskjellige språk.

Språk lærer vi i oppveksten, og ulike familier kan ha forskjellig språk. Måten vi blir vist kjærlighet fra våre foreldre, er ofte den måten vi ønsker at partneren skal vise kjærlighet.

Du føler at dere har vokst fra hverandre, følelsene er borte. Det kan tenkes at dere roper til hverandre på hvert sitt språk. Vil du jobbe for forholdet så kan du begynne med å lære deg partnerens språk. Når partneren din føler at du bryr deg om henne/han, er det lettere for henne/han å bry seg om deg også, på ditt språk!

Dette er spørsmål du kan stille deg:

1. Hva er det partneren din maser mest om? Spør mest om? Savner mest?

2. Hva blir partneren din mest sint for?

3. Hvordan uttrykker familien til partneren din kjærlighet?

Vi har alle et grunnleggende behov for gode følelser. Dette behovet må blir møtt for at vi skal ha det godt. Det viktigste grunnlaget for kjærlighet er at man føler at man tilhører noen og er ønsket. Når begge to blir flinke til å snakke den andres kjærlighetsspråk, fylles kjærlighetstanken opp, og livet sammen blir godt å leve!

Aktuelt

Ny leder på Otta

Geir Vik har vært ved familievernkontoret på Otta i 35 år. En mer dedikert og engasjert person i familievernet skal en lete lenge for å finne. Med stort hjerte for lokalmiljøet kontoret er en del av, har han vært viktig for at familievernet har klart å nå ut til mange. Så det er ikke rart at lokalavisen har skrevet om ham.

Alle er velkommen til Familievernet

Av og til kan kanskje ordet «familie» få oss til å tenke på stereotypen mor, far og barn. Men familien er jo så mye mer enn det. Alle er velkommen til oss. I løpet av året har vi deltatt på flere Pride-arrangement for nettopp å understreke det. Her er noen av folkene våre i aksjon.

Tilbake i Stiftelsen Kirkens Familievern

Hilde Barstad er tilbake som direktør i Stiftelsen Kirkens Familievern etter å ha hatt permisjon for å være statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet.