Nyfamilien er et vanlig og bra alternativ for barn. Ikke sjelden får det nye paret barn sammen også. Allikevel er det mange faktorer som spiller inn for at dette skal bli et tak det er godt for store og små å leve under.
Bruk lang tid på prosessen i forkant
Mange har svært dårlig vurderingsevne i forelskelsesrusen og flytter altfor raskt sammen med ny partner. Det kan være mange gode grunner til å flytte sammen. Det føles veldig riktig for de to voksne som vil dele resten av livet. Forholdet kjennes seriøst og man lengter etter å være en hel familie igjen. Samboerskap er praktisk enklere og gjør at paret kan være mer sammen og bli mer naturlig kjent med hverandres barn. Det kan også være store økonomiske fordeler med å dele høye boutgifter. Listen er sikkert enda mye lenger over fordelene med å flytte sammen for paret.
Det er da lett å hoppe over barnas behov eller bagatellisere dem. Hva er barnas behov?
Veldig mange barn føler at flytting sammen skjer for raskt. Barna ønsker eksklusiv tid med SIN forelder. Barna trenger å bli hørt når de gir uttrykk for skepsis overfor pappas eller mammas nye partner eller barna hans/hennes.
Denne skepsisen går ikke over av seg selv. Veldig mange presser frem samvær og «hyggelige» ting å gjøre sammen for at sammensmeltningen skal gå smertefritt og raskt. Når dette skjer raskere og oftere enn barna har behov for skjer gjerne det motsatte. Barna blir mer motstridende til prosjektet.
Den eneste måten en nyfamilie kan etableres positivt på er å ta det i barnas tempo. Ja, det tar gjerne år, blir mer solid og slitesterkt når alle kjenner hverandre godt og har sett hverandre i ulike situasjoner over tid.
De yngste barna kan være veldig entusiastiske og har ikke utviklet dette behovet med å regulere kontakt og nærhet til andre mennesker de selv ikke har valgt. Likevel er det stor omveltning å gjøre alle små og store ting sammen med steforeldre og stesøsken.
Bruk tid på å bli kjent og finne måter å løse små og store utfordringer
Det nyfamilie-par sliter mest med er konflikter rundt barna. Det er lett å ta parti med sine egne barn mot partner og partners barn. Dette kan spisse seg til svært betente og uløselige konflikter. Dette kan bedre håndteres dersom man har blitt kjent med hverandre over tid, uten å plutselig bo under samme tak og dele alt.
Det er viktig å snakke med barna om hva de ønsker og hvordan det vil bli å bo sammen. Det er stor forskjell på å være sammen av og til og det å være en nyfamilie. Barna trenger å finne ut av hvordan de skal forholde seg til både nye stesøsken og steforelder. Her trenger barna assistanse samtidig som de finner naturlig ut av det over tid.
Fortsett med å dele dere av og til
Fortsett med å følge med på hvert barns behov for å være alene med sin forelder og gjøre «de gamle gode» tingene. Har man sine egne hyggelige ting å gjøre, er det viktig ikke å slutte med dette selv om familiesituasjonen har endret seg. Har du gått fast på fotballkamper med din sønn er det ikke selvsagt at din partners sønn nå skal være med på akkurat dette. Snakk med barna og la dem kjenne at deres mening er viktig for deg.